Niets ontgaat ons Omslag Bestelnummer 9789023960768
Janke Reitsma
 
Prijs € 22,99
Bestelnummer 9789023960768
 
Uitgever Boekencentrum
Categorie 301 (Literaire roman, novelle)
Status Leverbaar
 

Ik beloof de lezer van dit boek dat hij of zij bij het lezen van dit boek op het puntje van de stoel zal zitten.

Niets ontgaat ons is een roman die je raakt en voor langere tijd dan ook niet meer met rust laat. Het is een roman die je introduceert in een gezin dat op het eerste gezicht redelijk normaal lijkt. De hoofdpersoon, Koen, is een doodgewone jongen die een doorsnee lagere school bezoekt op het platteland dat grenst aan de Waddenzee. Maar hij draagt een grote last. Het gezin dat in normale omstandigheden op de tenen lopend net kan functioneren is nu totaal overspannen en in onbalans: Auke, de pasgeboren baby heeft een ernstige chromosoomafwijking, waardoor ze niet lang te leven heeft. De moeder heeft haar eigen psychische problemen, waar een professionele lezer ongetwijfeld allerlei zorgen om kan hebben, van depressiviteit tot godsdienstwaanzin. De vader ziet machteloos hoe zijn eigen inspanningen om het gezin te redden op niets uitlopen, maar ziet vanwege eerdere traumatische ervaringen met jeugdzorg iedere hulp van de buitenwereld als een rechtstreekse aanval. Koen is de enige die echt van zijn zusje kan houden en besluit de zorg voor zijn zusje op zich te nemen.

Wat mij raakt zijn twee dingen:
Hoe bestaat het dat ik bij het lezen van dit boek toch ook het licht zie stralen van de liefde, echt onbekommerde liefde van met name Koen voor zijn kleine zus. Hij lijkt op de been te worden gehouden door het kleine kind zelf.

Daarnaast het worstelen van de omgeving: hoe kan ik hier helpen? Want er is hier een diep lijden, maar hoe kan ik als basisschoolleraar, als maatschappelijk werker, als tante, hoe kan ik hier helpen en wat kan ik bieden? Mij troost dan vooral dat degene die welhaast het beste hulp kon bieden de dame was in de trein naar Amersfoort, die een stukje troost en bescherming kon bieden door zuiver en alleen er te zijn en te luisteren.

De schrijfster, Janke Reitsma, vertelde me dat ze bij het schrijven naar dit boek op zoek ging naar wat er schuilt achter de nieuwsberichten van een gezinsdrama waarvan je in de media zou kunnen horen. Want achter zon bericht schuilt een wereld waar je geen weet van kan hebben. De auteur is orthopedagoog en heeft door studie en werk uiteraard zicht op kinderen en jongeren die leven in een situatie van psychische problemen en beperkingen.

- Gert-Jan

 

Deze webwinkel is ontwikkeld door Bronboek Software Development